Ce se poate strica la maşină iarna?

1. Frânele

Este cea mai mare greşeală să lăsaţi iarna, când temperatura scade sub 0 grade, frâna de mână trasă. Nu pentru că îngheaţă cablul, ci pentru că îngheaţă etans discurile pe plăcuţe şi etrierul.

Soluţia, atunci când aveţi frânele blocate, este să luaţi un bidon cu apă fierbinte şi să udaţi etrierul şi cablul, atât cât se poate prin jante.

2. Chederele

Umezeala işi face loc peste tot, inclusiv pe chederele de cauciuc. Acestea îngheaţă şi se lipesc de uşă. Însă atunci când trageţi cu putere de uşă, dezlipiţi în timp şi chederul din poziţia lui iniţială, fie că e prins cu nituri, cleme sau forţat într-un şanţ.

Când se schimbă vremea, umezeala intră iar la cheder, de această dată şi în spatele lui, va îngheţa, şi spaţiul se va mări. În timp, acest lucru se traduce cu pierderea etanşeităţii, început de rugină şi scârţâituri ale portierelor.

Soluţia? Când începe gerul, nu ar fi rău să ungeţi chederele cu o soluţie specială care conţine silicon. Aceasta va împiedica lipirea lor când vine gerul.

3. Ştergătoarele

O altă greşeală este să urcaţi în maşină fără să aveţi parbrizul dezgheţat, curăţat de gheaţă sau cu ştergătoarele lipite. Gheaţa are o putere mare, iar dacă ştergătoarele sunt blocate, acestea nu se vor mişca deloc. O să auziţi sunetul motorului electric chinuit, dar degeaba. Iar motorul electric se poate încinge şi arde, sau tijele care compun sistemul de ştergătoare poate fi forţat şi se rupe.

4. Oglinzile laterale

Cum se pot strica oglinzile iarna? Nimic mai simplu. Când umblaţi la onglizi atunci când acestea sunt îngheţate, se adună apa în spaţiul dintre oglindă şi carcasă, lipind partea mobilă de carcasă. Atunci când vreţi să le schimbaţi poziţia, le veţi forţa exact ca la ştergătoarele lipite de parbriz. Motorul se va forţa şi se va strica, sau se vor strica roţile dinţate, care sunt de plastic.

5. Macaraua geamului

Una dintre cele mai des întâlnite probleme când este ger se referă la macaralele geamurilor. Gheaţa lipeşte geamul de chedere şi atunci când apăsaţi butonul, macaraua nu are puterea să tragă geamul în jos.